Organisatie voor regionale geschiedenis in het Gooi en aangrenzende gebieden
Random header image... Refresh for more!

Expositie in mei over de Tweede Wereld Oorlog in de Oudheidkamer

HISTORISCHE KRING EEMNES

Persbericht

In mei vinden er tal van herdenkingen en bevrijdingsactiviteiten plaats. Ook de Historische Kring Eemnes zal er aandacht aan geven in de vorm van een expositie in de Oudheidkamer.
Op 13 mei a.s. zal een herdenkingsbord onthuld worden voor de slachtoffers van de bommenwerper (Lancaster) die op 13 mei 1943 in Eemnes is neergekomen.

Op de expositie zullen diverse artikelen te zien zijn om een goed beeld te krijgen hoe het vliegtuig en de vliegeniers eruit zagen en wat voor zend- en ontvangapparatuur er in zo’n vliegtuig aanwezig was. Een zender en werkende ontvanger uit die tijd maakt deel van de expositie.
Communicatie in de Tweede Wereld Oorlog was heel anders dan nu: geen mobieltjes, geen internet, zelfs geen TV. Maar wat dan wel ? De expositie laat zien hoe het leger en burgers van informatie werden voorzien middels vele originele radio’s, zenders, maar ook middels vlaggen en postduiven.
Uit het depot van de Historische Kring worden een aantal voorwerpen tentoongesteld die met Eemnes tijdens WOII te maken hebben zoals parachute met container van een wapen dropping , bomscherf, schilderij van onderduiker, persoonsbewijzen, bonkaarten en poster en affiches met verordeningen. Ruud Klaui levert originele stukken uit zijn eigen enorme verzameling.
Er worden ook rondleidingen gegeven van ca. 45 minuten waar een verhaal bij de tentoongestelde items wordt verteld.

Bezoek tentoonstelling:
Naast de standaard openingstijden op zaterdag van 14.00 tot 16.00 uur zal deze speciale expositie ook open zijn op dezelfde tijden op woensdag 8 en 15 mei, donderdag 16 mei, en vrijdag 3, 10 en 17 mei.
De tentoonstelling vindt u in de Oudheidkamer van de historische kring, Raadhuislaan 2a, in Eemnes. Zoals altijd is de toegang is GRATIS, maar een donatie wordt uiteraard op prijs gesteld.
Voor groepen is er de mogelijkheid voor afwijkende bezoekdagen en -tijden gedurende de maand mei. U kunt hiervoor contact opnemen via: info@historischekringeemnes.nl
Voor meer nadere informatie kunt desgewenst contact opnemen met onze contactpersoon de heer Dick Scherpenzeel, tel. 0611522750