Organisatie voor regionale geschiedenis in het Gooi en aangrenzende gebieden
Random header image... Refresh for more!

Open Dagen

Inleiding

De jaarlijkse Open Dag is heel belangrijk, zowel voor het contact met de donateurs, als om TVE aan de buitenwereld te presenteren. Geregeld staat een bepaalde plaats tussen Vecht en Eem centraal. Daarnaast kiest TVE soms ook voor een thematische benadering, zoals “Water” of “ Historische buitenplaatsen”. TVE organiseert de Open Dag in principe samen met één van de aangesloten organisaties. Omdat de Open Dag en een speciaal nummer van het tijdschrift over hetzelfde thema elkaar versterken, stellen Bestuur en Redactie gezamenlijk het thema vast. De redactie trekt daarvoor ook gastredacteuren aan.

ONDER VOORBEHOUD

Logo-TVE Logo-HVS Logo-Vrijheid

Aangepast Lustrumprogramma Open Dag

Onder voorbehoud van dan geldende maatregelen in verband met covid-19

‘Vrijheid, Herstel en Vernieuwing in de regio Eemland’

met name in de regio Eemland

op zaterdag 17 oktober 2020

Wilhelminakerk, Soesterbergsestraat 18 in Soest

Dit jaar wordt de Bevrijding 75 jaar geleden in heel Nederland herdacht.
Tussen Vecht en Eem (TVE) besteedt, samen met de Historische Vereniging Soest-Soesterberg, op haar Open Dag aandacht aan hoe de draad weer werd opgepakt in de eerste naoorlogse jaren.
TVE bestaat 50 jaar; de Historische Vereniging Soest-Soesterberg 40 jaar.

10:00 – Welkom

10:05 – Lezing door lokaal historicus René van Hal – Herstel in Soest 1945-1955 met Historische beelden over Soest(erberg) in deze periode

11:00 – Pauze

11:15 – Lezing door directeur Willemien Meershoek van Nationaal Monument Kamp Amersfoort – Wat gebeurde er in kamp Amersfoort 1941-1945 ? Bovendien wordt ingegaan op de nieuwbouwplannen.

11:45 – Lezing door Richard Hoving (historicus en journalist) over het Nationaal Monument Kamp Amersfoort – Wat gebeurde er in kamp Amersfoort 1945-1948 ?

12:30 – 13:30 – Lunch en Afsluiting

Inlichtingen zie www.tussenvechteneem.nl en www.hvsoest.nl

Kosten voor het dagprogramma incl. lunch:
€ 20 voor donateurs TVE en leden van de HV Soest; € 25 voor overige geïnteresseerden.
Gelieve het totaalbedrag over te maken op het IBAN-nummer van de Stichting Tussen Vecht en Eem, Naarden: NL95 INGB 0003 8920 84.

Aanmelden Open Dag 2020


Overzicht Open Dagen

Hieronder volgt een overzicht van de Open Dagen sinds 2002.

 • 5 oktober 2019 – Conferentieoord Drakenburg Baarn, in samenwerking met de Historische Kring Bussum, met als thema: Honderd jaar Volksverheffing.
 • 6 oktober 2018 – Gemeentehuis Baarn, in samenwerking met de Historische Kring Baerne, met als thema: Indië tussen Vecht en Eem.
 • 13 mei 2017 – St.-Vitusgebouw Blaricum, in samenwerking met de Historische Kring Blaricum, met als thema: Kunst in Blaricum, kunstenaars en architecten in de 20e eeuw.
 • 1 oktober 2016 – Stadhuis Weesp, in samenwerking met de Historische Kring Weesp, met als thema: Sociale gevolgen van industrie tussen Vecht en Eem.
 • 30 mei 2015 – MuziekCentrum van de Omroep (MCO) in Hilversum, in samenwerking met de H.H.K. ‘Albertus Perk’, met als thema: Hilversum als Mediastad, verleden en toekomst.
 • 4 oktober 2014 – Vernissage, Fort Werk IV in Bussum, in samenwerking met de Historische Kring Bussum en het Nederlands Vestingmuseum, met als thema: 100 jaar Herdenking Eerste Wereldoorlog tussen Vecht en Eem.
 • 12 oktober 2013 – Willibrordkerk in Nederhorst den Berg in samenwerking met de Historische Kring Nederhorst den Berg over Veranderingen in het boerenleven tussen Vecht en Eem.
 • 6 oktober 2012 – Kasteel Groeneveld in Baarn in samenwerking met Natuurmonumenten, Oudheidkundig Genootschap Niftarlake en de Historische Kring Gemeente Loenen over Historische Buitenplaatsen tussen Vecht en Eem
 • 15 oktober 2011 – Huizen in samenwerking met de Historische Kring Huizen, Het Huizer Museum, de Vrienden van het Oude Dorp en de stichting Huizer Botters over Kerken en schepen
 • 16 oktober 2010 – In het Clubgebouw van de Koninklijke Nederlandse Zeil- en Roeivereeniging in Muiden, gezamenlijk lustrum van TVE (40 jaar) en de Vrienden van het Gooi (75 jaar) in samenwerking met de Historische Kring Muiden, met symposium over Hoe bepaalt water het landschap tussen Vecht en Eem? – verleden, heden en toekomst ?
 • 3 oktober 2009 – Soest in samenwerking met de Historische Kring ‘Baerne’ en de Historische Vereniging Soest over De geschiedenis van Eemland
 • 1 november 2008 – Bussum in samenwerking met de Historische Kring Bussum over de Historische identiteit en ‘grenzen’ van Bussum
 • 22 september 2007 – Loosdrecht in samenwerking met de Historische Kring Loosdrecht over Loosdrecht in the picture
 • 30 september 2006 – Singer museum in Laren over De culturele en historische betekenis van Singer Laren voor de regio
 • 24 september 2005 – Vestingmuseum Naarden over Geschiedenis en Toekomst van de vesting Naarden
 • 15 mei 2004 – conferentieoord Drakenburg in Baarn in samenwerking met de Stichting voor Volkshogeschoolwerk in Nederland over Lokale geschiedenis tussen lering & vermaak
 • 17 mei 2003 – Weesp in samenwerking met de Historische Kring Weesp met als thema Boerderijen
 • 8 juni 2002 – Baarn in samenwerking met de Historische Kring ‘Baerne’ over Aspecten van de Baarnse geschiedenis