Organisatie voor regionale geschiedenis in het Gooi en aangrenzende gebieden
Random header image... Refresh for more!

Aankondiging Open Dag 2018

Open Dag zaterdag 6 oktober 2018
Indië tussen Vecht en Eem

Dit jaar staan we stil bij de doorwerking van het koloniale verleden vanuit voormalig Nederlands-Indië, nu Indonesië, op ons woongebied. De schijnwerpers worden daarvoor op Baarn gericht, hoewel zeker ook in andere woonplaatsen als Bussum en Hilversum zichtbare tekenen daarvan terug te vinden zijn bij villa’s van succesvolle planters, dan wel bij voormalige pensions voor repatrianten, en bijzondere parken. Maar anderzijds zijn er ook blijvende invloeden van Nederlandse architecten (o.a. Dudok!) in de bouwkunst in Indonesië. Er is wederzijdse beïnvloeding (geweest ?) van Nederlandse en Indonesische schrijvers.
In samenwerking met de Historische Kring Baerne zijn over dit thema boeiende lezingen en excursies georganiseerd. Komt u ook?

Programma
9:30    Ontvangst en inschrijving. Locatie:  Gemeentehuis  van Baarn (Trouwzaal), Laanstraat 1, 3743 EN Baarn
10:00  Welkom  van Jan Vollers, voorzitter van TVE
Opening door Mark Röell, burgemeester van Baarn
Lezing van prof. dr. Remco Raben, bijzonder hoogleraar Koloniale en postkoloniale literatuur- en cultuurgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam vanwege de Stichting  Indisch Herinneringscentrum over Wie spreekt voor het koloniale verleden?
Lezing met filmfragmenten door dr. Gerda Jansen Hendriks over Wat het Nederlandse publiek te zien kreeg van de oorlog in Indonesië 1946-1949.
Afsluiting ochtendprogramma door Jan Baerends, voorzitter HK Baerne.
12:30  Indische Lunch in Restaurant Peking, Stationsweg 39, 3743 EM Baarn
13:30-16:15 Diverse excursies naar keuze:
A. Rondwandeling (ca 5 km) met gids langs villa’s met een verleden in Hoog Baarn
B. Bezichtiging o.l.v. gids van o.a. Cantonpark en voormalige tropische kas Wintertuin
C. Film- en fotopresentatie bij HK Baerne, Hoofdstraat 1a, 3471 AC Baarn
16:15-17:00 Afsluiting. Locatie: HK Baerne, Hoofdstraat 1a, 3471 AC Baarn

Voor opgave en informatie penningmeester@tussenvechteneem.nl, onder vermelding van naam, lid van TVE/H.K. Baerne en excursievoorkeur of bel 035-6947726.
Kosten voor de hele dag (inclusief lunch + 2 consumptiebonnen): € 35,-  voor donateurs TVE en leden van de HK Baerne en € 45,-  voor overige geïnteresseerden.