Organisatie voor regionale geschiedenis in het Gooi en aangrenzende gebieden
Random header image... Refresh for more!

Lambertus Hortensius (1500-1574), een miskende grootheid uit de Naarder geschiedenis

Woensdag 16 januari 2019, aanvang 20 uur in deMess, Adriaan Dortsmanplein 1b

Dat er een Lambertus Hortensiuslaan bestaat, weet elke Naarder wel.
Maar waarom die straat zijn naam draagt, weet waarschijnlijk alleen maar een aantal ingewijden in de Naarder geschiedenis.
Wie was Lambertus Hortensius eigenlijk? Waarom voerde hij een Latijnse naam? Wat was toen precies zijn betekenis voor Naarden? Waarom was hij in zijn tijd een zeer beroemd man, ook ver buiten de grenzen van Naarden en werd hij als een van de weinige mannen niet vermoord door de Spanjolen? Waarom werden in de eeuwen daarna zijn boeken in binnen- en buitenland nog, vertaald en wel, uitgegeven? Kortom: waarom is hij zo’n miskende grootheid uit de Naarder geschiedenis?

Daarover spreekt Henk Michielse, historicus en sociale wetenschapper, oud-voorzitter en oud-hoofdredacteur van het tijdschrift Tussen Vecht en Eem en coördinator van het TVE-project ‘Katholiek & protestant’, dat werd afgesloten met het boek Geuzen en papen – katholiek en protestant tussen Vecht en Eem ca. 1550-1800, Verloren Hilversum 2013.

Historisch Café Naarden: discussie over (actuele) onderwerpen met een historisch tintje of een vleugje geschiedenis! Luister, praat mee, vorm een mening en geniet van debat, drank en gezelligheid! Op initiatief van: Comeniusmuseum, Vereniging Vestingstad, Tussen Vecht en Eem, Vestingmuseum en Gemeentearchief Gooise Meren en Huizen.