Organisatie voor regionale geschiedenis in het Gooi en aangrenzende gebieden
Random header image... Refresh for more!

Onderwijs – 11 – Humanisten en reformatoren tussen Vecht en Eem

Projecten Stichting Omgevingseducatie Gooi, Vecht- en Eemstreek


211o_01Comenius

– basisschool groep 6
Wie is Comenius? Waarom was hij zo beroemd? Waarom is er een museum en een beeld in Naarden over hem? Daar gaat dit project over. In twee interactieve powerpoints leren de kinderen over de tijd waarin Comenius leefde (godsdienstoorlogen) en waarom hij steeds vluchtte. De kinderen werken zelfstandig in een werkboek en met circuitspelletjes aan allerlei aspecten rondom Comenius. Natuurlijk ook over zijn beroemde boek de ‘Orbis Pictus’ waarmee Comenius introduceerde dat kinderen beter leerden met behulp van plaatjes en door de zintuigen.
De klas bekijkt het Comeniusbeeld dat bij de Grote Kerk staat en gaan dan het museum in. In een stille sfeer zijn ze in het mausoleum en verder doen ze opdrachten in de tentoonstelling en zintuigopdrachten buiten. Op school maken ze een eigen Orbis Pictus tekening met een ganzenveer.


211o_00Comenius op plein achter de Grote Kerk Naarden

– basisschool groep 6, 7
De twee voorbereidende lessen vertellen met behulp van een quiz, grote foto’s en een tijdbalk, de legende over de kerk vroeger en nu. In de kerk bekijken de kinderen liggend op de grond het bijzondere plafond, ze doen zelfstandig opdrachtkaarten naar keuze en kiezen hun hotspot en maken daar een foto van. Op school verwerken ze hun ervaringen in een poster, flyer of powerpoint.