Organisatie voor regionale geschiedenis in het Gooi en aangrenzende gebieden
Random header image... Refresh for more!

Open Monumentendag in Bunschoten

Landelijk worden in het tweede weekend van september de Open Monumentendagen georganiseerd. In de gemeente Bunschoten is dat ook het geval. Maar dat evenement is altijd van beperkte omvang doordat een weekend daarvoor de Visserijdag wordt georganiseerd. Een evenement waar erfgoed ook een belangrijk deel van uitmaakt en verschillende monumenten open zijn. Eigenlijk is het twee zaterdagen lang Open Monumentendag.

Tijdens de Open Monumentendag zijn niet veel monumenten geopend. Om dat euvel op te lossen, zijn er diverse monumenten ‘digitaal’ geopend. Aan de hand van een tweetal wandelroutes, een door Bunschoten en een door Spakenburg, en met behulp van QR-codes, is het toch mogelijk een soort van Open Monumentenroute te beleven. Deze wandelroutes zijn verkrijgbaar bij de verschillende Open Monumenten. Ook op websites is informatie over een flink aantal monumenten te vinden.

Dat zijn www.openmonumentendag.nl/comite/bunschoten  maar ook www.monumentenbunschoten.nl/open-monumentendag. Op deze website is bovendien veel informatie over ander erfgoed in de gemeente Bunschoten te vinden.

Op de Open Monumentendag zijn de volgende monumenten geopend: Korenmolen de Hoop, de Nederlandse Hervormde Kerk, de Noorderkerk, de begraafplaats en Museum Spakenburg (niet gratis tenzij met een museumkaart). Ook de Stadsweiden en de Grebbelinie zijn ‘geopend’. Bij die monumenten is een QR-code aangebracht waardoor het als het ware het jaar Open Monumentendag is.

Ondanks het andere karakter van deze monumentendag, is het de moeite waard om de verschillende monumenten in de gemeente Bunschoten (digitaal) te bekijken.